ManVandaag: Abram, afl. 1

Een naam op Gods tijd en wijze
Vertwijfeld hebben de bouwers van de toren van Babel achterom gekeken naar de half afgebouwde toren. Hoe heeft het zo mis kunnen gaan? Ze wilden zich een naam maken, maar de HEERE heeft het hen uit handen geslagen. Komt er dan geen zegen uit de hemel? Ja, maar alleen op Gods tijd en wijze. Vele jaren later komt de roepstem van God in het leven van Abram. God belooft hem tot een groot volk te maken en hem een naam te geven.

Wat is het verband?

Een familieportret
Lees Genesis 11:27-12:9

In Genesis 11:27-32 komt de familie van Abram voor het eerst in beeld. Hoewel er in deze introductie summier wat verteld wordt over Abram, blijkt meteen al dat zijn leven niet zonder moeite en verdriet is geweest. Een gesloten baarmoeder en een geopend graf. Alles wijst erop dat dit een korte genealogie gaat worden. Maar niets is minder waar! Het is deze Abram, van eeuwigheid uitverkoren door God, die de stamvader zal worden van de Heere Jezus. In hem zijn alle geslachten van het aardrijk gezegend. Uit Abram zou de Messias voorkomen. De Heere Jezus Die geestelijke kinderen wil voortbrengen door Zijn Heilige Geest en Die eens het geopende graf voorgoed zal sluiten.

TOEPASSING – In de Bijbel wordt de HEERE veelal aangesproken als de God van Abram, Izak en Jakob. De trouwe Verbondsgod wil ook de God van ons nageslacht zijn. Hebben wij biddende ouders of zijn wij zelf al een biddende ouder voor ons (geestelijke) nageslacht?

Wat staat er?

Uitstel is geen afstel
Het moet wat geweest zijn voor Terah. In plaats van dat de HEERE tot hem spreekt, komt het bevel om naar Kanaän te reizen tot zijn zoon Abram. In Handelingen 7:2 staat namelijk dat Abram geroepen werd om naar Kanaän te gaan toen hij nog in Mesopotamië woonde. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij dit bevel besproken met zijn familie. Vader Terah besluit daarom om met het gezin uit Ur te vertrekken richting Kanaän. Om onduidelijke redenen vestigt het gezin zich eerst in Haran. Toch betekent dit uitstel geen afstel. God volvoert altijd Zijn raad. Abram, Saraï, Lot, hun slaven en bezittingen vertrekken ondanks het oponthoud naar Kanaän. Ze verlaten Haran, een schatrijke plaats, omdat de roepstem van de HEERE Abram meer waard is dan het fijnste goud op aard’ (Ps. 19:5 berijmd).

TOEPASSING – De roepstem van de HEERE beïnvloed niet alleen het leven van Abram, maar ook dat van zijn familie. Zo werkt de HEERE nog. Of Hij nu een vader van een gezin uitstoot in de wijngaard, een zoon roept voor de zending, of een moeder in de schuld en ruimte brengt, het effect is altijd merkbaar op de omgeving. Hoe wordt de kring van onze familie en vrienden door ons (geestelijk) leven beïnvloed?

Wat betekent dit?

Het geloofsoog
Abram, een mens van vlees en bloed, geboren buiten het paradijs, geloofde in de HEERE en het is hem tot rechtvaardigheid gerekend (Jak. 2:23). Deze geschiedenis laat zien dat het geloofsoog helderder ziet dan het natuurlijke oog. God riep Abram en hij gehoorzaamde. Het staat er zo kort, en dat maakt deze geschiedenis des te rijker. In geloofsvertrouwen verliet Abram de financiële zekerheden van Haran en ging hij een onbekende toekomst tegemoet. Maar al kende hij de weg niet, hij mocht de Gids wel kennen.

TOEPASSING – God vraagt van de mens een onvoorwaardelijk geloof. In het Grieks kan geloof ook met vertrouwen worden vertaald. Wie met een waar geloof op Gods Woord vertrouwt zal nimmer beschaamd uitkomen. U zou de eerste in de kerkgeschiedenis zijn waarbij dit anders is. Er is een wolk van getuigen die het met Abram uitzingen: God is getrouw, Zijn plannen falen niet! Welke bede uit het Onze Vader past hier goed bij?

Vaak gelezen posts:

Inleiding JV GG Beekbergen, Een schokkende realiteit...

Bijbelstudie: Openbaring 3:14-22