ManVandaag: Jozua, afl. 14

Belofte maakt schuld
Belofte maakt schuld. Zeker als er bij het maken van die belofte een eed is gezworen. Om die reden konden de Israëlieten de Gibeonieten niets aandoen. Sterker nog, vanaf die dag vallen de Gibeonieten onder de bescherming van het volk Israël. Het duurt niet lang of deze eed wordt danig op de proef gesteld.
 
Wat is het verband?

Een list
Lees Jozua 10:1-15
 
De opmars van de Israëlieten is niet te stuiten. Zelfs de grote stad Jericho bleek geen partij voor de God van Israël. Vechten tegen dit volk is zinloos. Daarom bedenken de inwoners van Gíbeon een list. Ze doen zich voor als inwoners van een ver land die een verbond komen sluiten met de Israëlieten. In plaats van de HEERE om raad te bidden, sluit Jozua vrede met hen en bekrachtigt dit met een verbond. Vanaf dat moment vallen de Gibeonieten onder de bescherming van de Israëlieten (Joz. 9:15). Het duurt niet lang of het bedrog komt openbaar. Met moeite weet Jozua te voorkomen dat de woedende, vernederde Israëlieten hen alsnog doden. In plaats daarvan geeft de legeraanvoerder van Israël de Gibeonieten een nieuwe taak: het hakken van hout en het putten van water voor de eredienst aan de levende God.
 
TOEPASSING – De Gibeonieten kenden de God van Israël niet. Met de moed der wanhoop proberen ze echter aan Zijn kant te komen. Een christen mag in de Bijbel Gods welgemeend aanbod van genade lezen. Heeft u zich al gewonnen gegeven aan de Vredevorst Jezus Christus?
 
Wat staat er?
 
Nachtelijke mars
In de dagen van Jozua was Jeruzalem een zwakke vesting. Ze was niet te vergelijken met de machtige steden Jericho en Ai. Groot was dan ook de angst bij Adóni-Zédek, koning van Jeruzalem, toen hij hoorde dat nu juist deze bolwerken gevallen waren. Als hij vervolgens ook nog hoort dat de inwoners van Gíbeon vrede hebben gesloten met Israël slaat de paniek pas echt toe. Snel roept hij vier andere koningen uit nabijgelegen steden op om met hem tegen Gíbeon ten strijde te trekken. Tegenover deze overmacht is de coalitie Gíbeon-Israël kansloos. Maar koning Adóni-Zédek rekent verkeerd. Hij vergeet dat de HEERE voor Israël strijdt (Joz. 10:14,24). Jozua heeft over de uitkomst van de strijd niet hoeven twijfelen, want de HEERE had hem belooft dat de vijanden verslagen zouden worden (10:8). Daarom geeft Jozua het bevel tot een nachtelijke mars. In de vroege morgen wordt het vijandelijke leger compleet verrast. De HEERE Zelf verschrikt, slaat en vervolgt de Amorieten (10:10). Degenen die niet door het zwaard vallen, worden door grote hagelstenen gedood. Op het gebed van Jozua laat de HEERE zelfs de zon stilstaan, zodat niemand van de tegenstanders kan ontkomen.
 
TOEPASSING – Wie op de HEERE vertrouwt leert anders rekenen. Waarom is het soms dan toch moeilijk om op de bescherming van God te vertrouwen? Wat zou hierbij kunnen helpen? Job 23:8-9, Ps. 27, 2 Kon. 6:16

Wat betekent dit?
 
Hoewel niet alle Bijbelvertalingen dit vers zo interpreteren, gaat het in Jozua 10:10 over het handelen van de HEERE. Hij verschrikte, sloeg en vervolgde de vijanden van de Israëlieten. Wie de Heere of Zijn volk vijandig tegemoet komt, heeft geen dagenraad. Deze grote slag wijst heen naar het toekomende oordeel wanneer alle vijanden van vrije genade Gods rechtvaardige toorn niet kunnen ontkomen. De enige reden dat de poorten van de hel de kerk van Christus niet zullen overweldigen, is de bewarende hand van God. Hoewel de plaatselijke kerk soms zwak, verdeeld en klein in getal is, waakt de Heere erover. Deze geschiedenis uit Jozua 10 leert om omhoog te zien naar de levende God Die een Hoorder van het gebed is. Het was een groot wonder dat de HEERE de zon een dag lang liet stilstaan. Het was nog een veel groter wonder dat de HEERE dit deed op het gebed van een zondig mens (10:14).
 
TOEPASSING – God redde Israël en Gíbeon. Hij liet hagelstenen op Israëls vijanden regenen en stopte de rotatie van de aarde rondom de zon. God de HEERE regeert over het universum. Het was deze grote God Die Zijn Zoon naar de aarde stuurde om te lijden en te sterven voor zondaren. Heeft u al vrede met de levende God?

Vaak gelezen posts:

Inleiding JV GG Beekbergen, Een schokkende realiteit...

Bijbelstudie: Openbaring 3:14-22