ManVandaag: Jozua, afl. 15

De HEERE is een Krijgsman

De coalitie van Amorieten wordt overweldigend verslagen door de Israëlieten. Uit angst voor hun leven verstoppen de vijf koningen zich in een grot. Dan horen ze hoe grote stenen voor de ingang geworpen worden.

Wat is het verband?

Verkeerd gerekend
Lees Jozua 10:16-43

Als blijkt dat het volk Israël de ene na de andere stad inneemt, bedenken de inwoners van Gíbeon een list. Ze doen zich voor als inwoners van een ver land die een verbond komen sluiten met de Israëlieten. De list werkt, want Jozua sluit vrede met hen. Omdat dit verbond met een eed is bevestigd, vallen de Gíbeonieten vanaf dat moment onder de bescherming van de God van Israël. Als de koning van Jeruzalem hoort dat Gíbeon de zijde van de vijand heeft gekozen, handelt hij resoluut. Snel worden nog vier andere koningen en hun legers gemobiliseerd. Dit vormt, naar de mens geredeneerd, een onverslaanbare coalitie. Toch rekenen de koningen verkeerd, want de HEERE strijdt voor de Israëlieten. De toorn van God, hagelstenen, een zon die stil staat en de vastberaden Israëlieten maken dat het leger van de vijf koningen verpletterend verslagen wordt. 

TOEPASSING – Een christen is in deze wereld altijd in de meerderheid, ook al staat hij alleen. Wat leert Jozua 10 over het leven als christen in deze tijd?

Wat staat er?

De HEERE is een Krijgsman
Het leger van de Amorieten werd compleet onder de voet gelopen door de Israëlieten. Dit kwam omdat de HEERE voor hen streed (Joz. 10:14 en 42). Hij is een Krijgsman, Die Zijn volk altijd zal beschermen (Ex. 15:3). Jozua 10:16-43 vormt een nadere toelichting op Joz. 10:1-15. Het gaat dus om dezelfde oorlog tegen het leger van de vijf koningen. Toen deze koningen zagen dat de strijd gestreden was, verstopten ze zich in de spelonk van Makkéda. Toen Jozua dit hoorde gaf hij twee bevelen: sluit de ingang van de spelonk af en zet de strijd voort, want de HEERE uw God heeft hen in uw hand gegeven. Jozua spreekt hier in de voltooid tegenwoordige tijd, want wat de HEERE belooft zal uitkomen. Toen de Israëlische soldaten uiteindelijk terugkwamen waren de Amorieten nagenoeg verslagen en was er aan de kant van het verbondsvolk niet een gesneuveld. Als de laatste soldaat is teruggekeerd laat Jozua de vijf koningen uit de spelonk halen. Zijn officieren moeten hun voet op de nekken van de koningen zetten. Dit was een teken dat de Amorieten compleet onderworpen waren. Hierna werden de koningen gedood, aan het hout gehangen en uiteindelijk in de spelonk geworpen.

TOEPASSING – De schuilplaats van de vijf heidense koningen werd hun graf. Hun schuilplaats bleek niet veilig genoeg. Waar schuilt u als u in gevaar bent?

Wat betekent dit?

Jozua 10 laat duidelijk zien wat er zal gebeuren met hen die zich tegen Gods Koninkrijk blijven verzetten. Zij zullen voorgoed onderworpen worden. Het plaatsen van de voet in de nek van de vijand wijst heen naar de overwinning van Christus op de zonde en de dood (Hand. 2:33-36). Als Christus terugkomt zullen de zonde, de dood, de duivel en allen die Christus niet hebben liefgehad voor eeuwig in de afgrond geworpen worden. De Heilige Doop en het Heilig Avondmaal herinneren aan deze overwinning van Christus aan het kruis. Om de daden van de HEERE te herdenken moesten de Israëlieten telkens opnieuw steenhopen oprichten. Na de overtocht door de Jordaan, na de overwinning op Jericho en Ai en nu bij het graf van de vijf koningen. Deze vijf koningen hadden niet alleen gezondigd tegen de mensheid, maar bovenal tegen de Godheid. Hoewel zij als koningen geroepen waren om het goede voor hun volk te zoeken, hadden ze hen mee de afgrond in gesleept. De HEERE neemt de zonde van gezag(ambts-)dragers hoog op.

TOEPASSING – Het hele zuiden van Kanaän was nu veroverd. Toch blijven er verzetshaarden over (Joz. 11:22,14:12). Dit geeft een treffend beeld van het hart van een wedergeboren christen. De oude mens blijft zich verzetten tegen de werkingen van de Heilige Geest (Rom. 7). Ziet u uit naar het moment dat u uw voet in de nek van de oude mens mag zetten?

Vaak gelezen posts:

Inleiding JV GG Beekbergen, Een schokkende realiteit...

Bijbelstudie: Openbaring 3:14-22