ManVandaag: Jona

Op de vlucht
Volgeladen vaart een schip richting Tarsis. Een routine klus voor ervaren zeelieden. Dan breekt er plotseling een hevige storm los. Iedereen begint tot zijn god te bidden. Één stem echter zwijgt. 

Wat is het verband?

Een profeet van God
Lees Jona 1

Jona, de zoon van Amitthai, was een profeet van God. Hij was door de HEERE afgezonderd om het volk van Israël te dienen. In 2 Koningen 14:25 staat dat Jona het woord des HEEREN aan Jeróbeam, de koning van Israël, had overgebracht. Hoewel het een moeilijke tijd was, vervulde Jona plichtsgetrouw zijn ambt. Het is deze Jona die opnieuw een bevel krijgt om te gaan preken. ‘Maak u op, ga naar de grote stad Ninevé, en predik tegen haar; want hunlieder boosheid is opgeklommen voor Mijn aangezicht’ (Jona 1:1). Hoewel deze stad God niet erkent, moeten ze zich wel voor Hem verantwoorden. Jona’s reactie is verbijsterend. Hij pakt zijn spullen op en vlucht weg van voor het aangezicht van de HEERE. In de havenstad Jafo gaat Jona aan boord van een vrachtschip richting Tarsis. Dan valt hij in een diepe slaap.

TOEPASSING – De Assyriërs stonden bekend om hun wreedheid en roofzucht (Nahum 3:1). Ze vormde een geduchte bedreiging voor het volk Israël. Waarom wilde Jona daar niet Gods oordeel verkondigen? (Jona 4:2)

Wat staat er?

Openbare belijdenis

Nadat Jona zijn lastbrief van de HEERE heeft ontvangen, besluit hij naar Tarsis te vluchten. Kosten noch moeiten spaart hij om te ontkomen aan het aangezicht des HEEREN (1:3). Toch laat de HEERE zijn dienstknecht niet los. De HEERE werpt een grote storm op de zee, zodat het schip er bijna onder bezwijkt. De zeelieden merken dat dit geen ‘gewone’ storm is en beginnen tot hun goden te roepen. De kapitein wekt ook Jona. ‘Wat is u, gij hardslapende? Sta op, roep tot uw God, misschien zal die God aan ons gedenken, dat wij niet vergaan’. Jona zwijgt echter. Als het bidden van de zeelieden niet helpt, werpen ze de loten. Het lot valt op Jona, die nu niet langer zwijgen kan. Dan maakt de profeet zich bekend en doet openbare belijdenis van Wie hij dient. ‘Ik ben een Hebreeër; en ik vreze den HEERE, den God des hemels, Die de zee en het droge gemaakt heeft’. Als de zeelieden horen dat Jona een God aanbidt, Die de aarde en zee gemaakt heeft, worden ze doodsbang. Angstig vragen ze of er nog iets is wat ze kunnen doen om hun leven te redden. Jona geeft aan dat ze hem maar overboord moeten gooien. Hier willen de zeelieden eerst niet van weten (1:13). Over genade gesproken! Na een gebed om vergeving gooien ze Jona dan toch overboord. En het onmogelijk gebeurt, de zee wordt direct rustig. 

TOEPASSING – Onder welke omstandigheden verhoort God het gebed niet? Zie hiervoor ook Spr. 1:23-28, Jes. 1:10-15, Jer. 11:9-11 en Zach. 7:8-14. 

Wat betekent dit?

Grenzeloze barmhartigheid
Het Bijbelboek Jona laat zien dat een weg tegen Gods wil in, een mens in de diepte brengt. Jona daalde af naar Jafo, daalde af in het schip, daalde af in het water, daalde af in de grote vis en daalde af naar de gronden der bergen (2:6). Maar Jona krijgt onverdiend en ongevraagd een nieuwe kans! De HEERE schrijft Zijn knechten niet af, alhoewel ze het er vaak naar maken. Wat een wonder van genade! Maar het is deze genade die Jona de inwoners van Ninevé misgunt. Hij is boos en verdrietig als hij merkt dat God de stad niet straft. Jona wil zelfs niet langer leven! (4:3) De profeet heeft geen medelijden met die duizenden mensen die onbekend waren met de woorden van God. Jona meende dat alleen de Israëlieten recht hadden op Gods genade en zeker niet de heidenen. Maar Gods barmhartigheid is grenzeloos in de diepste zin van het woord!

TOEPASSING – Door te vluchten bracht Jona niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook de zeelieden en mogelijk zelfs andere schepen die in de buurt waren. kent u zonden in uw leven die naast uw eigen ziel en leven ook dat van een ander in gevaar brengen? Welke boodschap krijgt u dan vanuit het Bijbelboek Jona? (2:9c, 4:2)

Vaak gelezen posts:

Inleiding JV GG Beekbergen, Een schokkende realiteit...

Bijbelstudie: Openbaring 3:14-22