ManVandaag: Bijbels man-zijn: Feit, voorrecht en opgave

Feit, voorrecht en opgave
In 2017 verscheen in Nederland het boek ‘De seksuele revolutie’ van de Duitse sociologe Gabriele Kuby. In dit boek waarschuwt zij voor ‘gendermainstreaming’. Deze ideologie leert onder andere dat geslachtelijke identiteit een kwestie van persoonlijke keuze is. Iemand kan zich naar eigen believen man, vrouw, genderneutraal of iets anders noemen. Hoe anders leert Gods Woord!
 
Wat is het verband?
 
Feit
Lees Genesis 1:1, 26-31, 2:15-25
 
‘In den beginne schiep God den hemel en aarde’ (Gen. 1:1). Met dit feit begint Gods openbaring aan de mensheid. Het universum is geen toevallig resultaat van de natuur. Het is het handwerk van de levende God (Rom. 11:36). Daarom is het leven per definitie een wonder. De wereld bestaat niet zomaar, maar is geschapen met een duidelijk doel, namelijk dat de schepping de Schepper zou eren. Dit legt een radicale claim op de mens. Als schepsel is zij geschapen om God te verheerlijken en Hem te genieten (Westminster Confession). De Heere schiep man en vrouw en gaf hun ieder afzonderlijke taken en verantwoordelijkheden.
 
TOEPASSING – De mens is door God geschapen. Uit eeuwige liefde heeft de HEERE de wereld geschapen als een plaats voor Zijn beelddragers. Toch was er geen ‘noodzaak’ voor zijn bestaan. Heeft uw bestaan u al eens tot aanbidding gebracht?
 
Wat staat er?
 
Voorrecht
Genesis 1 en 2 belichten de schepping elk vanuit hun eigen invalshoek en vullen elkaar aan. Hoofdstuk 1 laat zien dat de mens het hoogtepunt van de schepping is. God schiep de mens naar Zijn beeld, als man en vrouw (Gen. 1:27). De oorsprong en aard van de mens is dus geheel anders dan die van de dieren, die elk naar hun soort geschapen zijn (Gen. 1:24-25). Dit geeft de mens een ongekende waardigheid, die niet door de zondeval is opgeheven. Wat een voorrecht! Hoofdstuk 2 tekent de mens als het middelpunt van de schepping en laat expliciet zien hoe schitterend de woonplaats van de eerste mens was en hoe liefdevol de HEERE een vrouw aan Adam gaf.
 
Vanaf de eerste bladzijde van de Bijbel is dus duidelijk dat de Drie-enige God de hemel en aarde geschapen heeft. God de Vader schiep de hemel en aarde door het Woord (Christus) te spreken en het was Gods Geest Die op de wateren zweefde (Gen. 1:2). Het is Gods almacht die de hemel en aarde geschapen heeft en tot nog toe onderhoud. ‘Nochtans hebben wij maar een God, den Vader, uit Welken alle dingen zijn, en wij tot Hem; en maar een Heere, Jezus Christus, door Welken alle dingen zijn, en wij door Hem’ (1 Kor. 8:6).

TOEPASSING – Er wordt soms veel nadruk gelegd op God als Zaligmaker ten koste van God als Schepper. Waarom mogen en kunnen deze twee zaken niet los van elkaar gezien worden? (2 Kor. 4:6, 2 Kor. 5:7, Kol. 1:16-17)

Wat betekent dit?
 
Opgave
De Bijbel leert expliciet dat man en vrouw door God geschapen zijn. Het is dus niet toevallig dat iemand als man of vrouw geboren wordt, maar dit feit is door God gewild. Het is daarom schokkend om te zien dat juist deze goede scheppingsordening het doelwit geworden is van satans aanslagen. Na de scheppingsleer, het Bijbelse huwelijk, wordt nu ook het verschil tussen man en vrouw onder vuur genomen. Ook op dit punt dient de kerk waakzaam te zijn en een duidelijk standpunt in te nemen (alleen dan kan zij een veilige haven zijn voor mensen die oprecht worstelen met hun geslacht!). Want juist het geschapen zijn als man of vrouw dient tot aanbidding van God te leiden (Ps. 8:5-6, Hebr. 2:8). Dit brengt ook een grote opgave met zich mee! Zowel de man als de vrouw dienen aan het beeld van God te voldoen. In de komende artikelen zal, zo de Heere wil en wij leven, ingegaan worden op wat dit specifiek voor de man betekent.
 
TOEPASSING – Een Londense predikant vroeg recent vanaf de kansel: ‘Wat zou er gebeurd zijn als er geen schuilkelders waren geweest in WOII? Dat zou desastreus geweest zijn! Zo is het ook met de aanvallen van de boze. Het is levensgevaarlijk om hier geen oog voor te hebben.’ Herkent u deze aanvallen in uw eigen leven? Wat doet u als u ‘onder vuur’ ligt?

Vaak gelezen posts:

Inleiding JV GG Beekbergen, Een schokkende realiteit...

Bijbelstudie: Openbaring 3:14-22