ManVandaag: Bijbels man-zijn: Moed

Moed
Het moet een imponerend gezicht geweest zijn. Niemand kan om het dertig meter hoge, gouden beeld van Nebukadnézar heen. Gedreven door doodsangst werpen de mensen zich voor het beeld neer. De koning van Babel ziet zijn onderdanen aan zijn voeten liggen. Drie joodse prinsen blijven echter staan.

Wat is het verband?

De droom uitgelegd
Lees Daniël 3

Niemand is veilig voor koning Nebukadnezar, de machtige vorst van Babel. Ook Jeruzalem niet. Na een belegering valt de stad in handen van de Babyloniërs (Dan. 1:1-2). Wat een oordeel! Spoedig worden de eerste joden weggevoerd. Tijdens de eerste deportatiegolf worden onder andere de vier joodse prinsen, Daniël, Hanánja, Mísaël en Azárja weggevoerd naar Babel. Ze krijgen onderdak aan het hof van Babel. Zelfs hun namen worden veranderd, zodat ze niet langer herinnerd worden aan de God van hun vaderland. Maar hoewel de jonge mannen ondergedompeld worden in allerlei goddeloze praktijken, houdt de Heere hen staande. Ook aan dit goddeloze hof heeft Hij werk voor Zijn kinderen. Daniël mag aan de koning de betekenis van zijn droom van het beeld uitleggen (Dan. 2:24-49).

TOEPASSING – Te midden van alle goddeloosheid van het hof van Babel, getuigt Daniël met vrijmoedigheid van het Koninkrijk wat komen zal (Dan. 2:44). Spreekt u vaak over de Toekomst die aanstaande is?

Wat staat er?

De droom vergeten
Nadat Daniël de droom heeft uitgelegd, gaat Nebukadnezar weer over tot de orde van de dag. Alsof hij nooit over het beeld gedroomd heeft, besluit hij nu zelf een beeld te bouwen! Kosten noch moeiten worden gespaard. Als het gouden beeld klaar is, laat Nebukadnezar alle bestuurders van het land bijeenkomen in het dal Dura. Aan hun wordt te kennen gegeven dat ze dit beeld moeten aanbidden als de muziek begint te spelen. Wie weigert zal in het midden van een brandende oven geworpen worden. Op deze manier test de koning de loyaliteit van zijn onderdanen en maakt hij duidelijk dat er niet met hem te spotten valt. Maar het onverwachte gebeurt. Te midden van al die mensen die buigen, blijven Sadrach, Mesach en Abed-nego moedig staan. Spoedig worden ze verraden en voor de koning gebracht. Dreigend klinkt het uit zijn mond: ‘Zo gijlieden het niet aanbidt, te zelver ure zult gijlieden geworpen worden in het midden van den oven des brandenden vuurs; en wie is de God Die ulieden uit mijn handen verlossen zou?’ (3:15b). Vrijmoedig getuigen de mannen dat de Heere machtig is om hen te verlossen en dat zij nooit de afgoden en het gouden beeld zullen aanbidden. Even later worden ze gebonden in het vuur gegooid. Dan schrikt Nebukadnezar geweldig. De mannen verbrandden niet, maar wandelen rustig door de oven, vergezelt door een vierde persoon (4:25). Vlug roept Nebukadnezar Sadrach, Mesach en Abed-nego uit het vuur. Voor de ogen van al het volk toont de Heere dat Hij Zijn kinderen bewaard. ‘Wanneer gij zult gaan door het water, Ik zal bij u zijn, en door de rivieren, zij zullen u niet overstromen; wanneer gij door het vuur zult gaan, zult gij niet verbranden, en de vlam zal u niet aansteken (Jes. 43:2).’

TOEPASSING – De joodse prinsen weigerden om Gods heilige Wet te overtreden. Dit koste hen bijna het leven. Waar kwam hun geloofsmoed vandaan? Wat moet u doen als u wel gebogen hebt voor de boze? (Mat. 4:9-10, 1 Kor. 1:30).

Wat betekent dit?

Godsvreze
Waar iedereen buigt uit vrees voor de oven, blijven de drie mannen staan door hun Godsvreze. Alleen een nabij leven en Gods genade kunnen een mens bewaren in het uur van de verzoeking. Onderdanen van koning Jezus dienen te rekenen dat zij net als hun Heiland behandeld zullen worden. Deze geschiedenis bemoedigt een ieder die de Heere wil volgen. De drie mannen werd de beproeving niet bespaard. Ze moesten het vuur in. Hun vriend Daniël werd de beproeving ook niet bespaard. Hij moest de leeuwenkuil in. Gods eigen lieve Zoon werd de beproeving ook niet bespaard. Hij moest de woestijn in. Maar wie van hen is ooit beschaamd met de Heere uitgekomen? (Rom. 8:37-39)

TOEPASSING – In zijn dwaasheid beveelt Nebukadnezar dat iedereen die de God van Sadrach, Mesach en Abed-nego lastert in stukken gehouwen moet worden en zijn huis vernietigd zal worden. Waarom kan en mag het christendom nooit met geweld verspreid worden?

Vaak gelezen posts:

Inleiding JV GG Beekbergen, Een schokkende realiteit...

Bijbelstudie: Openbaring 3:14-22