ManVandaag: Bijbels man-zijn: Geld en goed

Geld en goed

Werken is een scheppingsgave en -opdracht van God aan de mens. Door te werken dient men God en de naaste en kan er uitgedeeld worden aan hen die het minder hebben. Maar wat leert Gods Woord over het verkrijgen van geld en goed?

Wat is het verband?

Materialisme en idealisme
Lees Openbaring 18:1-20

Ook over het genereren van geld en goed heeft de Bijbel veel te zeggen. Wie de Bijbel op dit punt niet volgt, loopt twee gevaren. Het eerste gevaar is dat van materialisme. Materialisme is een wereldvisie waarin mensen het verzamelen van materiële dingen, zoals luxe meubels, een groot huis, een dure auto, geld, etc., als het hoogste doel zien. Daar tegenover staat het tweede gevaar, namelijk dat van het idealisme. Dit betekent dat het najagen van bepaalde ideeën en waarden als het belangrijkste in het leven wordt beschouwd. Er zijn mensen die hun hele leven (en bezit) opofferen aan hun denkbeelden en idealen en daarbij de realiteit van het leven van alledag uit het oog verliezen. De Bijbel verwerpt zowel het materialisme als het idealisme. De Bijbel leert om niet alleen voor het aardse te leven zoals materialisten doen. Ook hoeven christenen aardse goederen niet af te zweren, zoals idealisten voorstaan. Hoewel materiële zaken niet het hoogste doel mogen zijn in het leven, zijn ze niet intrinsiek slecht. God heeft ons de schepping gegeven en daar mogen mensen van genieten. Geld en goed is op zich niet verkeerd, maar hier mag nooit het hoogste doel zijn. Dat is (letterlijk!) zonde van de tijd, aangezien bij het sterven niets kan worden meegenomen.

TOEPASSING – Een doodshemd heeft geen zakken. Leeft deze waarheid voldoende onder westerse christenen? Komt er ook idealisme voor in de gereformeerde gezindte?  

Wat staat er?

Economische zonden
In Openbaring 18 fungeert de stad Babylon als een verzamelnaam voor alle zonden die de duivel gebruikt om mensen te verleiden. Afgoderij, seksuele zonden, maar ook economische zonden worden genoemd. Openbaring 18 laat zien dat mensen die alleen maar voor geld en goed leven, door de satan verleid worden. Alles en iedereen moet wijken voor de economische voorspoed. Diep triest, maar ook levensgevaarlijk. Want het Babylon waar men leefde om te werken, waar men leefde voor seksueel genot, waar men zich veilig waande zonder God, is gevallen. En de volken die met Babylon gehoereerd hebben en de kooplieden die door haar rijk geworden zijn, staan er verslagen bij. Hun droom is in duigen gevallen. Dit gedeelte zal haar volle vervulling hebben bij de wederkomst van Christus.

TOEPASSING – Openbaring 18:13 waarschuwt dat ook mensen als slaven ingezet kunnen worden om de productie van goederen door te laten gaan. Wanneer zijn wij een ‘slaaf’ van ons werk? Hoe kunt u dit als man in deze hectische tijd voorkomen?

Wat betekent dit?

Zorg van de hemelse Vader
De Bijbel koppelt rijkdom aan arbeid. De vrucht van deze arbeid (geld en goed) is voor degene die het werk op een eerlijke manier verzet heeft. Oneerlijkheid, fraude en uitbuiting van andere mensen is niet toegestaan. Verder wordt rijkdom in de Bijbel ook gezien als een zegen van God (Deut. 8:18, Mar. 10:29-30). De hemelse Vader belooft voor Zijn kinderen te zorgen, voor alles wat zij nodig hebben voor het tijdelijke en eeuwige leven. Verder wordt er in de Bijbel gewaarschuwd tegen de grote verleidingen waarmee rijken en armen te maken kunnen krijgen. Rijken kunnen verleid worden om gierig te worden, om ongerust te zijn over hun rijkdom of hun hoop erop te stellen (1 Tim. 6:17a). Armen zullen verleid worden om ontevreden, afgunstig te worden of zelfs om te gaan stelen. Daarom roept de Bijbel op om te bidden of de Heere datgene wil schenken wat Hij verstandig acht en dat de mens met het gekregen goed tevreden zal zijn (Spr. 30:8b). 

TOEPASSING – Als man dient u verstandig om te gaan met geld en goed. Kan de dienst van de Heere ook rekenen op een deel van uw geld? 

Vaak gelezen posts:

Inleiding JV GG Beekbergen, Een schokkende realiteit...

Bijbelstudie: Openbaring 3:14-22