ManVandaag: Bijbels man-zijn: Woorden

Woorden

‘Let op je woorden’. Deze wijze raad geldt niet alleen voor kleine kinderen, maar ook voor volwassenen. Het is niet om het even wat iemand zegt of niet zegt! Ook op het terrein van woorden roept Gods Woord op om naar wijsheid te zoeken.  

Wat is het verband?

De kracht van woorden
Lees Spreuken 17:27-28

Het juiste gebruik van de tong is het belangrijkste thema van het Bijbelboek Spreuken. Ongeveer negentig afzonderlijke Spreuken gaan over de kracht van woorden en de noodzaak om de tong onder controle te houden. ‘Dood en leven zijn in het geweld der tong; en een ieder, die ze liefheeft, zal haar vrucht eten’ (Spr. 18:21). Woorden zijn krachtig en kunnen mensen opbouwen of afbreken (Spr. 12:25). Niet voor niets worden woorden vergeleken met honing en met een zwaard (Spr. 12:18, 16:24). In deze gevallen wereld worden mensen dagelijks beschadigd door een verkeerd gebruik van woorden (Jak. 3). Onterechte kritiek, schelden, roddel en laster kunnen iemand voor het leven beschadigen (Spr. 18:6, 20:20, 18:8, 26:20). Complimenten en liefdevolle, sturende feedback, maar ook terechtwijzingen, kunnen iemand opbouwen en een gezond, Bijbels zelfbeeld geven (Spr. 27:6, 2 Sam. 12).

TOEPASSING – Woorden kunnen iemand opbouwen (Spr. 15:23). Welke opbouwende woorden uit het verleden kunt u zich herinneren? Wanneer heeft u voor het laatst opbouwende woorden tegen iemand gesproken (of geschreven)? 

Wat staat er?

Spraak die openbaar maakt
Het Bijbelboek Spreuken leert om vanuit een kalm gemoed, weinig, passende en ware woorden te spreken. Dat de woorden van een wijs persoon weinig dienen te zijn, betekent niet dat iemand altijd moet zwijgen (Mat. 10:32). Weinig woorden spreken betekent dat de christen zijn gedachten moeten filteren en niet alles uit moet spreken wat hij denkt (Spr. 18:2, Jak. 1:19). Ook zaken die waar zijn, hoeven niet altijd uitgesproken te worden als daarmee de reputatie van de naaste beschadigd wordt (Spr. 11:13, 21:23). Passende woorden zijn woorden die op de juiste wijze en het juiste moment uitgesproken worden (Spr. 25:11). Dit alles vanuit een kalm gemoed, want wie boos is, spreekt al snel verkeerde woorden (Spr. 14:29, 29:22, Mat. 5:21-22). Bovenal dient de leugen vermeden te worden! (Kol. 4:6) ‘Valse lippen zijn den HEERE een gruwel; maar die trouwelijk handelen, zijn Zijn welgevallen’ (Spr. 12:22).

TOEPASSING – Sommige mensen zijn bang voor stilte en praten altijd. Waar komt deze angst vandaan? Welk gevaar schuilt hierin? (Spr. 10:19) Hoe valt hier tegen te strijden? (Ps. 141:3)

Wat betekent dit?

Spraakmakend
In Nederland lijkt steeds meer aandacht te komen voor het gebruik van woorden op sociale media. Oude tweets kunnen plotsklaps voor het voetlicht gehaald worden om politieke leiders of bekende Nederlanders hiermee te confronteren. Of dit altijd eerlijk is, laat zich raden, maar de les hierin is duidelijk. Woorden hebben invloed. Woorden kunnen opbouwen of afbreken. Een christen dient zich hier ten alle tijden van bewust te zijn. De man van vandaag wordt opgeroepen om in Bijbelse zin van het woord ‘spraakmakend’ te zijn. Zijn woorden moeten met zout besprenkeld zijn en opbouwend zijn voor vrouw, kinderen, collega’s en iedere naaste die hij ontmoet. Zowel privé als in een werksituatie dient de christelijke man te staan naar directe en open communicatie. Dit alles in het besef dat hij van ieder woord rekenschap zal moeten afleggen (NBG, art. 37). Wat een wonder dat er ook voor de zonde van de tong vergeving te krijgen is door het offer van de Heere Jezus, Wiens spreken was volmaakt was. Al Zijn Woorden waren tot heil van de naaste en tot verheerlijking van Zijn Vader (Luk. 24:32). 

TOEPASSING – Iemands woorden zijn een reflectie van wat er in het hart leeft. Wat spreekt uit uw woorden? Bij Wie kunnen wij hulp verkrijgen om de juiste woorden op de juiste wijze te spreken? (Mar. 13:11)

Vaak gelezen posts:

Inleiding JV GG Beekbergen, Een schokkende realiteit...

Bijbelstudie: Openbaring 3:14-22