ManVandaag: Bijbels man-zijn: Vaderschap

Vaderschap

Het krijgen van kinderen is een grote zegen van God en allerminst vanzelfsprekend. De man die vader mag worden krijgt een taak en een verantwoordelijkheid die hij in eigen kracht niet kan volbrengen.

Wat is het verband?

Geslachtsregister
Lees Mattheüs 1

In Mattheüs 1 wordt de stamboom van de Heere Jezus weergegeven. Het valt op dat de Heere Jezus eerst de Zoon van David wordt genoemd en pas daarna de Zoon van Abraham, terwijl Abraham eerder leefde dan David (Mat. 1:1). De evangelist Mattheüs benadrukt hiermee dat de Heere Jezus de beloofde grote Zoon van David is (2 Sam. 7:12-16). Aan dit koninklijk geslacht wilde de Heere Jezus Zijn heilige Naam verbinden. Een geslacht wat bestond uit zondaren, heidenen en mensen die naar de maatstaven van deze wereld niets voorstelden (Mat. 1:5-6). Tot en met de naam Jakob staat dat er zonen ontvangen werden. Van de Heere Jezus wordt verteld dat Hij uit Maria geboren werd. Dit duidt op de bijzondere ontvangenis van de Zaligmaker (Luk. 1:26-35). 

TOEPASSING – Met Christus’ geboorte zijn er meerdere Oudtestamentische beloften vervuld (Gen. 22:18). Het valt op dat Thamar, Rachab en Ruth ook zijn opgenomen in het geslachtsregister terwijl zij niet behoorden tot Israël. Welke troost ligt hierin? 

Wat staat er?

Zijn wereld stort in
De menswording van Christus wordt wel het wonder van alle wonderen genoemd. Het kind in de kribbe kwam om vrede op aarde te brengen (Luk. 2:14). Toch was dit voor de aardse vader van de Heere Jezus, Jozef, niet meteen duidelijk. Integendeel! Zijn wereld leek juist in te storten. Jozef vermoedt dat zijn verloofde van wie hij hield hem ontrouw was geweest. Jozefs grote liefde voor Maria blijkt uit het feit dat hij haar wilde verlaten en op die manier de schande op zich wilde nemen. Dit betekende een grote economische onzekerheid. Jozef zou zijn immers werkplaats moeten verlaten, die waarschijnlijk door meerdere generaties was opgebouwd. En dat alles omdat Maria hem ontrouw was geweest. Maar dan grijpt de Heere in. Een engel verschijnt aan Jozef in een droom en vertelt hem dat Maria zwanger is van de Heilige Geest en dat hij met haar moet trouwen. Jozef volgt dit bevel met geloofsgehoorzaamheid op.

TOEPASSING – De Heere Jezus is door Jozef als zijn Zoon aangenomen. Dit was noodzakelijk omdat de Heere Jezus anders niet tot het geslacht van koning David behoorde en de Oudtestamentische beloften niet vervuld zouden worden. De Heere Jezus is dus geadopteerd. Welke lessen liggen hierin voor de kerk van vandaag? (Ez. 16:3-6, Joh. 20:17, Rom. 8:16-17, 9:4, Jak. 1:27) 

Wat betekent dit?

Wegcijferende liefde
Hoewel Jozef niet de biologische vader was van de Heere Jezus, was hij wel Zijn vader (Luk. 2:41,48,51). Mede daarom kan de man van vandaag die zich gesteld ziet voor de schone en zware taak van het vaderschap lessen leren uit het leven van Jozef. Ten eerste, Jozefs wegcijferende liefde. Ondanks de grote schande die Maria over hem leek te brengen, had hij er alles voor over om haar toekomst veilig te stellen. Ten tweede, Jozefs geloofsgehoorzaamheid. Er is geen belangrijkere voorwaarde voor opvoeden dan eerst zelf gevoed te worden uit de Bron. Ten derde, Jozefs waakzaamheid. Hij neemt Gods waarschuwing en bevel serieus en vlucht voor Herodes. Dit is nog steeds een taak voor vaders. Vrouw en kind(eren) dienen beschermt te worden tegen zichtbare én onzichtbare vijanden (Ef. 6:12). Ten vierde, Jozefs priesterschap. Gehoorzaam aan de wet van Mozes stelt vader Jozef de Heere Jezus voor aan dé Vader en neemt Hem en Maria elk jaar mee naar de tempel (Luk. 2:22,41). De man van vandaag dient zijn vrouw en kind(eren) voor te gaan in het Bijbellezen en bidden en ze iedere zondag mee te nemen naar Gods huis.

TOEPASSING – Voorleven zegt meer dan duizend woorden. Een andere zoon van Jozef, Jakobus, schrijft in zijn brief dat het geloof zonder werken dood is (Jak. 2:20). Zou hij dit gezien hebben in het leven van zijn vader? Wat zouden uw kinderen over uw leven kunnen vertellen? (Jak. 1:5)

Vaak gelezen posts:

Inleiding JV GG Beekbergen, Een schokkende realiteit...

Bijbelstudie: Openbaring 3:14-22