ManVandaag: Bijbels man-zijn: De toekomst

De toekomst
Reclames over riskante financiële producten vermelden vaak de volgende waarschuwing: ‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’. Deze gedachte leeft ook bij veel mensen als het gaat over de toekomst. Deze is immers onzeker?! 

Wat is het verband?

Donkere wolken
Openbaring 22:12-21

Vlak voordat de Heere Jezus opvoer naar de hemel gaf Hij de discipelen het zendingsbevel. ‘Gaat dan heen, onderwijst al de volken, dezelve dopende in den Naam des Vaders en des Zoons en des Heiligen Geestes; lerende hen onderhouden alles wat Ik u geboden heb’ (Mat. 28:19). Ook belooft de Heere Jezus dat Hij met de discipelen en met alle gelovigen zal zijn tot aan de voleinding der wereld. Hij zal Zijn volk geen wezen laten, maar zal hen de Trooster sturen (Joh. 14:26). Deze belofte betekent niet dat het leven van Gods kinderen altijd gemakkelijk zal zijn. Dit blijkt wel uit het leven van de apostel Johannes. Nagenoeg al zijn medeapostelen zijn gedood, christenen worden vervolgd en hijzelf is verbannen naar het eiland Patmos (Openb. 1:9). Is zijn toekomst onzeker? Absoluut niet!

TOEPASSING – Het Bijbelboek Openbaring laat duidelijk zien dat de Heere Jezus regeert en de toekomst in Zijn Hand houdt (Openb. 1:11,19). Welke plaats heeft Christus’ regering in uw leven?

Wat staat er?

Hartelijk en welgemeend
Hoewel de grote macht van de Romeinse keizer anders deed vermoeden, hoefde de christelijke kerk zich niet af te vragen Wie er regeert. De Heere Jezus is het gesproken Woord van de Vader, de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde, de Eerste en de Laatste (Openb. 22:13). Voordat de tijd begon was de Zoon er en Hij zal er zijn tot op de jongste dag en daarna. Als de grote Morgenster zal Hij eens de nacht van de zonde voorgoed verdrijven. Hartelijk en welgemeend nodigen de Geest en de bruid, in navolging van het zendingsbevel: ‘Kom!’ (Openb. 22:17). Wie een streep heeft gehaald door zijn eigengerechtigheid en dorst naar de gerechtigheid van Christus, die mag komen en het water des levens om niet nemen. Hier is haast bij, want wie niet van dit water gedronken heeft zal eens buitengeworpen worden (Openb. 22:15).

TOEPASSING – Op een grafsteen staan vaak een geboortedatum en een sterfdatum. Daartussen staat een klein streepje. Dat symboliseert het leven van een mens. Wat leert dit over tijdsbesteding in de Bijbelse zin van het woord?

Wat betekent dit?

De toekomst
Het laatste hoofdstuk van het laatste Bijbelboek getuigt dat Christus’ wederkomst nabij is. Wie luistert met de oren van het geloof hoort Zijn voetstappen naderbij komen. Nog is het genadetijd, en mogen zondaars bedelen om genade van de Zaligmaker, Die het gezegd heeft: ‘Al wat Mij de Vader geeft, zal tot Mij komen; en die tot Mij komt, zal Ik geenzins uitwerpen’ (Joh. 6:37). Eens zal ieder zich voor deze Zaligmaker moeten verantwoorden (2 Kor. 5:10). Voor de man van vandaag houdt dit in dat hij voor alles dient te weten hoe het tussen God en zijn ziel is. Het betekent ook dat hij zijn taken mag uitvoeren en zijn verantwoordelijkheden mag dragen het licht van de eeuwigheid en vanuit het besef dat God alle dingen ziet (Hebr. 4:13). Leven vanuit eeuwigheidsperspectief bewaart voor overspannen verwachtingen van deze aarde en leert om de pinnen niet te vast in te slaan. Tegelijk geeft deze wetenschap kracht om de aarde te bebouwen en te bewerken, met het verlangen om daarin en daardoor en de naaste lief te hebben en God boven alles. Want hoewel hij niet weet wat de toekomst zal brengen, mag hij wel weten Wie de toekomst in Zijn Hand houdt.

TOEPASSING – Luther zei eens het volgende: ‘Als de Heere Jezus morgen terugkomt, bouw ik vandaag nog een huis’. Wat zou hij hiermee bedoeld hebben? Welke consequenties heeft deze levenshouding voor de man van vandaag die zich geconfronteerd ziet met taken thuis, in de kerk en op het werk?

Vaak gelezen posts:

Inleiding JV GG Beekbergen, Een schokkende realiteit...

Bijbelstudie: Openbaring 3:14-22