Dagopening: Daniël 11:21-45

Lezen: Daniël 11:21-45

Opnieuw wordt in het Bijbelboek Daniël over Antiochus IV Epifanes gesproken. Hij was een machtswellusteling, een levensgevaarlijke man, een speelbal van de duivel. Hij was ook een type van de Antichrist die zal komen aan het einde der tijden. Dit moet nog gebeuren en misschien zullen wij dat nog meemaken. Dat zou zomaar kunnen. 

Met deze Antichrist wordt overigens niet een antichristelijke geest, een tegen-goddelijke macht bedoeld, maar een mens van vlees en bloed.[1] Een door de duivel bestuurde en geïnspireerde mens die zal proberen Gods Koninkrijk op deze aarde te vernietigen. Eigenlijk is de Antichrist dus precies het tegenovergestelde als de Heere Jezus. Zijn uiterste tegenbeeld, zou je kunnen zeggen. Waar de Heere Jezus is gekomen om te behouden, om te redden, om tranen te drogen, om de torenhoge zondeschuld van zondaren weg te nemen, zal de Antichrist komen om mensen aan te moedigen om voor zichzelf te leven, om zich te verlustigen in seksuele zonde, om liefdeloos en respectloos om te gaan met de naaste en om zich bovenal haatdragend op te stellen tegen alles wat met de levende God te maken heeft. 

Van deze Antichrist is de Griekse koning Antiochus IV Epifanes een type. Overigens, ik noem Antiochus wel koning, maar eigenlijk verdient hij deze titel niet. Antiochus IV had namelijk helemaal geen recht op de troon, maar heeft deze op een gemene manier toegeëigend. De troon behoorde toe aan Demetrius I, maar die zat gevangen in Rome en daarom zag Antiochus zijn kans schoon. Door steekpenningen, vleierijen en loze beloften wist hij de troon te bemachtigen. 

Het viel mij tijdens de voorbereiding op deze dagopening op dat dit veel lijkt op de wijze waarop de satan de ‘overste dezer wereld’ is geworden. Ook hij is door loze beloften te doen, de baas van deze wereld geworden. Op een gemene manier heeft satan de mens, die als onderkoning regeerde, van de troon gestoten en is hij er zelf op gaan zitten. Hoelang zijn regering geduurd heeft? Deze heeft geduurd tot het moment dat Christus uitriep aan het kruis: ‘Het is volbracht!’. Op dat moment ging de moederbelofte uit Genesis 3:15 volledig in vervulling. De kop van de slang werd vermorzeld. 

Dus nu is alles goed? Ja en nee. Ja, wel voor degenen die in de Heere Jezus geloven. Zij zijn veilig, wat er ook gebeurd. Nee, want de invloed van de satan is nog aanwezig in deze wereld. Die zal pas voorgoed voorbij zijn als hij wordt weggespoeld in de hel. Dan is het voorgoed gedaan met de macht van de satan. Maar voor het zover is, zal de satan nog een keer alles op alles zetten om het Koninkrijk van God kapot te maken. Gedreven door duivelse haat, zal de Antichrist komen. De Griekse koning Antiochus IV is een type van hem, dat wil zeggen dat als we kijken naar wie deze Griekse koning was en hoe hij te werk ging, we dus ook wat kunnen zeggen over hoe de Antichrist zal zijn en hoe hij te werk zal gaan. 

Misschien zeg je (en dat hoop ik van ganser harte niet): ‘Zal het echt zo’n vaart lopen? Is dit niet wat overdreven? Ik zie hier helemaal niets van om mij heen’. Dat kan kloppen. Maar mag ik je dan wijzen op Daniël 11:1? Daar staat dat Daniël deze profetie aan de Daríus, de koning van de Meden, vertelt. De macht en rijkdom van deze koning was ongeëvenaard in die tijd. Grote vestingen en vele duizenden soldaten, die dag en nacht gereed stonden om zijn bevelen op te volgen, maakten Daríus schijnbaar onoverwinnelijk. En daar stond nu Daniël, een balling uit een klein land, tegenover deze machtige koning om hem te vertellen dat zijn rijk van de aardbodem geveegd zal worden. Wat zou jouw, wat zou mijn reactie zijn geweest als we erbij hadden gestaan toen Daniël dit vertelde? We hadden het ons niet voor kunnen stellen dat deze profetie uit zou komen. En nu, anno 2020, moeten we naar een museum gaan om nog een paar sporen te kunnen ontdekken die ons terug doen denken aan Daríus, de eens zo machtige koning van de Meden.

Trouwens, vervult dit jouw hart niet met eerbied en ontzag voor de Bijbel?! Er bestaat geen ander boek waarin de toekomst zo nauwkeurig wordt geprofeteerd. Misschien zeg je, het duizelt me. Dat snap ik, dat deed het Daniël ook. We lezen zelfs dat hij er ziek van wordt en ervan in paniek raakt. En dat is niet zonder reden. Daniël ziet dat de geliefde tempel van de Heere God ontheiligd zal worden. Dat die brutale en goddeloze voorloper van de Antichrist zelfs zijn tent durft op te slaan op de berg Sion (zie vers 45). Maar deze heiligschennis van Antiochus IV Epifanes zal niet lang duren. Nog vol van haat en arrogantie wordt hij geveld door een ziekte en sterft. Zo loopt het af met de zelfverklaarde ‘god’ Antiochus. 

Maar zeg je, dat zal wel zo zijn, maar de Antichrist komt er nog aan. En als Antiochus IV Epifanes slechts een voorloper was, hoe slecht zal de Antichrist wel niet zijn?! Ik begrijp je angst en herken dit zelf ook. Het zal geen makkelijke tijd worden. De goddeloosheid zal verschrikkelijk zijn. Het huwelijk tussen man en vrouw, wat een beeld is van de liefde tussen Christus en de Kerk, zal aangevallen worden (vs. 37).[2] Al Gods instellingen zullen omgedraaid worden. Wat God zonde noemt, zal geen zonde meer genoemd worden en andersom. De macht en het succes van de Antichrist zal niet te stoppen lijken. 

Maar dan opeens zal het voorbij zijn. Kijk maar in vers 45: het zal tot zijn einde komen. Dat gold voor Antiochus IV Epifanes en dat zal voor de Antichrist gelden. Waarom? Dat staat in vers 28b: ‘Zijn hart zal zijn tegen het heilig verbond’. De Antichrist zal proberen het hart van het christendom aan te vallen. Wat is het hart van het christendom? Als iemand dat aan jou zou vragen, wat zou je dan zeggen? Wat is het hart, nee, Wie is het hart. Dat is de Heere Jezus Christus! De Antichrist probeert niet alleen het rijk van Christus aan te vallen, maar ten diepste Christus Zelf. En dat loopt niet goed af. Gedreven door blinde haat en arrogantie zal hij stuklopen op de Koning der koningen en de Heere der heren. 

Buig voor deze Koning, schuil bij deze Koning, bid of deze Koning Zijn Kerk, onze school, de leerlingen en ook jou getrouw wil maken en vast wil houden tot het moment dat de Heere Jezus terug zal komen en met al Gods kinderen op de nieuwe aarde zal gaan wonen. Daar zal het zo heerlijk zijn, dat is in geen mensenhart opgekomen. Wie zullen daar komen? Die mensen die nu geen dag meer zonder de Heere Jezus kunnen en durven leven. 

Ik wens jullie een goede en gezegende schooldag toe!





Literatuurlijst
Veldkamp, H. Die Knopen Ontbindt: Over Het Boek Daniël. Franeker: T. Wever, 1964.









[1] H. Veldkamp, Die knopen ontbindt: Over het boek Daniël (Franeker: T. Wever, 1964), 169.
[2] Ibid., 180-81. 

Vaak gelezen posts:

Inleiding JV GG Beekbergen, Een schokkende realiteit...

Bijbelstudie: Openbaring 3:14-22