Dagopening: 2 Kronieken 4:1-6

Lezen: 2 Kronieken 4:1-6

Het Bijbelboek 2 Kronieken zou je kunnen opdelen in twee delen. Een deel wat gaat over de bouw en inwijding van de tempel en een deel wat gaat over de regering van de negentien koningen van het Tweestammenrijk Juda.[1] Het Schriftgedeelte wat wij hebben gelezen valt onder het deel van de tempel. Wie verder leest in dit Bijbelboek kan niet anders dan onder de indruk komen van de uitgebreide omschrijving van de tempel. Heel nauwkeurig en gedetailleerd wordt alles beschreven. De tempel werd precies gemaakt zoals de Heere het wilde.

Hierin liggen direct al twee belangrijke lessen. Lessen die een rode draad vormen binnen de gehele Bijbel. De eerste les is dat de Heere een God van orde is. Dat lezen we al op de eerste bladzijde van de Bijbel. ‘In den beginne schiep God den hemel en de aarde. De aarde nu was woest en ledig.’ (Gen. 1:1-2a) Woest en ledig, dit betekent dat er direct na de schepping nog wanorde op aarde was. Het Bijbelboek Genesis gaat vervolgens verder met het beschrijven hoe de Heere orde in deze wanorde aanbrengt. Omdat God een God van orde is, dient er dus ook orde te zijn in de eredienst. In de kerk doen we niet ‘zomaar wat’. Nee, ook in de kerk dient de orde van God gevolgd te worden. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de sacramenten en de ambten zoals deze door God zijn ingesteld.

De tweede les die je uit dit gedeelte kunt halen is dat de Heere God, met eerbied gesproken, Zelf bepaald hoe Hij gediend wil worden. Dat geldt tot op de dag van vandaag. Je hoort nog weleens mensen zeggen: ‘Ik maak zelf wel uit hoe ik God dien. Daarvoor hoef ik niet naar de kerk.’ Men vergeet dan dat de eredienst in de gemeente zelf door de Heere God is ingesteld. Hij bepaalt hoe Hij gediend wil worden.

Terug naar 2 Kronieken 4:1-6. In dit gedeelte worden drie soorten voorwerpen beschreven. In vers 1 wordt het koperen brandofferaltaar beschreven. In de verzen 2-5 wordt het koperen wasvat beschreven en in vers 6 wordt een tiental kleinere watervaten beschreven. Graag wil ik nog kort stilstaan bij het koperen wasvat. In vers 2 wordt dit wasvat een ‘gegoten zee’ genoemd. Deze gegoten zee had als functie om de priesters ritueel te reinigen alvorens ze gingen offeren. In dit gigantische wasvat ging ongeveer 66.000 liter. Een overvloed aan water dus. Ook hier ligt een belangrijke les in. Het was absoluut noodzakelijk voor de priesters om zich te reinigen. Ze konden het wasvat niet over het hoofd zien en dat was maar goed ook. Als ze zich niet ritueel zouden reinigen, als ze niet hun handen en voeten zouden wassen, zouden ze door God gedood worden. Dit was geen dreigement, maar een zichtbare prediking dat de Heere heilig is.

Deze les mogen en moeten wij ook doortrekken naar vandaag de dag.[2] De Heere is een heilig God. Zonder gewassen te zijn door het bloed van Christus kunnen we niet voor Hem verschijnen. Hier wees het water uit het koperen wasvat heen. Hier wijst ook de Heilige Doop heen. Wij moeten en kunnen gereinigd worden door het bloed van de Heere Jezus (1 Joh. 1:7). Wat een prediking!

Maar liefst 66.000 liter water in het koperen wasvat. Wij hebben niet zoveel water nodig om van onze zonden af te komen. Met eerbied gesproken, één druppel van Christus’ bloed is hiervoor genoeg. Zoals er genoeg water was voor de priesters, zo is er tot op vandaag de dag genoeg bloed om de vuilste van de zondaren te reinigen.[3]

De priesters moesten zich elke keer weer wassen met dit water. Wie door het bloed van Christus is gewassen is rein tot in alle eeuwigheid. Zonder dit bloed kunnen wij niet tot eer van God leven en tot heil van de naaste. Want de Heere Jezus heeft het Zelf gezegd: ‘Indien Ik u niet wasse, gij hebt geen deel met Mij’ (Joh. 13:8b). Vlucht daarom tot de Heere Jezus en smeek Hem of Hij je wil wassen.

Ik wens jullie een goede en gezegende schooldag toe!



Literatuurlijst

Bijbel Met Uitleg: Statenvertaling. Apeldoorn: De Banier, 2015.
Dillard, R.B. 2 Chronicles. Word Biblical Commentary. Waco: Word Books, 1987.
Henry, M. Matthew Henry's Commentary on the Whole Bible, Joshua to Esther. Vol. 2, Peabody: Hendrickson Publishers, 2009.
VanGemeren, W.A. New International Dictionary of Old Testament Theology & Exegesis. Vol. 4, Michigan: Zondervan, 1997.


[1] Bijbel met uitleg: Statenvertaling, (Apeldoorn: De Banier, 2015), 670. Zie ook: W.A. VanGemeren, New International Dictionary of Old Testament Theology & Exegesis, vol. 4 (Michigan: Zondervan, 1997), 466-73.
[2] Zie ook: R.B. Dillard, 2 Chronicles, Word Biblical Commentary, (Waco: Word Books, 1987), 31.
[3] M. Henry, Matthew Henry's Commentary on the Whole Bible, Joshua to Esther, vol. 2 (Peabody: Hendrickson Publishers, 2009), 714.

Vaak gelezen posts:

Inleiding JV GG Beekbergen, Een schokkende realiteit...

Bijbelstudie: Openbaring 3:14-22