Dagopening: Markus 6:1-6 en Judas 1-2

Lezen: Markus 6:1-6 en Judas 1-2

Tijdens de komende dagopeningen hopen wij met elkaar na te denken over het Bijbelboek Judas. Dit Bijbelboek is geschreven door de broer, of beter gezegd, de halfbroer van de Heere Jezus.[1] Wij weten niet veel van Judas, maar er wordt vanuit gegaan dat hij net als zijn andere broers eerst niet in de Heere Jezus geloofde. Dit lezen wij in Joh. 7:5: ‘Want ook Zijn broeders geloofden niet in Hem’. Dat moet wat geweest zijn voor de Heere Jezus… Zijn eigen halfbroers wilden Hem niet als Messias erkennen.

Toch lezen we in de Bijbel dat de Heere Jezus Zijn halfbroers gered heeft van hun ongeloof. Ze komen tot bekering en zowel Judas als Jakobus (een andere halfbroer van de Heere Jezus) mogen veel betekenen voor het Koninkrijk der hemelen (Hand. 1:14). Beide broers worden predikant en schrijven een Bijbelboek.

En hoewel het Bijbelboek van Judas slechts 25 verzen telt, heeft het een rijke inhoud! In deze dagopening wil ik kort ingaan op de inhoud van het Bijbelboek Judas. Dit zal jullie helpen om de inhoud van de komende dagopeningen te kunnen plaatsen binnen de bredere context van de brief.

En laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, de grondtoon van de brief is er één van grote bezorgdheid. Je zou de kern van de brief als volgt kunnen omschrijven: Strijden voor het geloof tegen de verdraaiing van Gods genade. Deze dringende oproep doet Judas in de verzen 3-4. Er zijn dwaalleraars de gemeente binnengekomen en er moet tegen hen worden opgetreden. Als de gelovigen dit niet doen zal niet alleen het geloof verdraaid worden, maar zullen ze ook tot zonden verleid worden. Dit zal uiteindelijk hun eeuwige ondergang betekenen (Jud. 4,7,13,14-15).

Het is dus niet om het even hoe de gemeente reageert op deze brief van Judas! Of beter gezegd, het is niet om het even wat de gemeente doet met de waarschuwing van de Heere. De Heere Jezus heeft het behoud van deze gemeente op het oog en daarom heeft Hij door Zijn Heilige Geest deze brief in het hart van Zijn halfbroer gelegd.

Het Bijbelboek bestaat uit twee delen: een beschrijving van de dwaalleraars (Jud. 4-19) en een beschrijving hoe de gelovigen met deze dwaalleraars moeten omgaan (Jud. 20-23).

Maar wat was er nu precies aan de hand? Wat probeerden deze dwaalleraars de gemeenteleden wijs te maken? In het kort kwam de leer van de dwaalleraars hierop neer: als je christen bent maakt het niet uit hoe je leeft en het laatste oordeel is een verzinsel.[2]

Judas reageert op deze dwaalleer door de lezers te wijzen op Gods Woord. Hieruit blijkt wel hoe dwaas en gevaarlijk deze dwaalleer is. Wie hier nog niet van overtuigd is, moet maar eens gaan kijken naar de woestenij ten zuiden van de Dode Zee. Hier lagen eens de steden Sódom en Gomórra. De inwoners van deze steden namen het ook niet zo nauw met de normen en waarden van de Bijbel. En Gods oordeel? Dat zal wel niet zo’n vaart lopen, dachten ze. Een dwaze, dodelijke vergissing…

Snap je nu waarom Judas zo bang is voor deze valse leer?! Hij heeft het behoud van zijn medemens op het oog en kan het niet uitstaan dat ze ruimte geven aan deze gevaarlijke dwaalleer. Ook hier ligt een les voor ons in. Hebben wij het behoud van onszelf en onze naaste op het oog? Ik las pas een boek van een tot het christendom bekeerde moslim die zijn medechristenen aanklaagde. Hij snapte maar niet dat hij niet eerder gewaarschuwd was door christenen voor het laatste oordeel. Zijn aanklacht luidde als volgt: Of veel christenen geloven niet in wat er in de Bijbel staat óf het maakt ze niet uit dan hun medemens verloren gaat! Een heftige aanklacht, die nog nadreunt in mijn hart…

Maar er ligt nog een belangrijke les in Judas, namelijk dat het nog niet te laat is! Er is nog genade en vergeving mogelijk voor de gemeenteleden die de valse leraars zijn nagevolgd. Er is zelfs nog genade en vergeving mogelijk voor de dwaalleraars. De Heere God roept ons door middel van deze brief op om ons vast te houden aan het geloof in Christus, aan de liefde tot God en de naaste en aan de heilzame geboden uit Gods Woord. Alleen wie schuilt achter het volbrachte werk van Christus en Hem liefheeft is veilig voor het komende oordeel.

Ik wens jullie een goede en gezegende schooldag toe!



Literatuurlijst

Elwell, W.A. Gids Bij De Bijbel: Klein Handboek. Kampen: Voorhoeve, 1992.
Thielman, F. Theology of the New Testament: A Canonical and Synthetic Approach. Michigan: Zondervan, 2005.


[1] W.A. Elwell, Gids bij de Bijbel: klein handboek (Kampen: Voorhoeve, 1992), 316.
[2] F. Thielman, Theology of the New Testament: A Canonical and Synthetic Approach (Michigan: Zondervan, 2005), 521.

Vaak gelezen posts:

Inleiding JV GG Beekbergen, Een schokkende realiteit...

Bijbelstudie: Openbaring 3:14-22