ManVandaag: Bijbels man-zijn: Vriendschap

Vriendschap

Een bekend spreekwoord luidt: ‘Vrienden als David en Jonathan’. Dit betekent dat twee mensen hartsvrienden zijn. Vriendschap is een groot goed, waarvan de waarde ervan kan maar moeilijk overschat worden. 

Wat is het verband?

Een gave van God
Lees 1 Samuël 17:1-18:5

De mens is geschapen naar het beeld van God. Dat betekent dat de eerste mens in ware kennis, gerechtigheid en heiligheid de HEERE kon en wilde dienen. Omdat de mens geschapen is door een liefdevolle God kan hij ook anderen liefhebben. Dit blijkt wel uit het feit dat de eerste opgeschreven woorden van de mens een liefdesgedicht zijn! ‘Toen zeide Adam: Deze is ditmaal been van mijn benen, en vlees van mijn vlees!’ (Gen. 2:23a). Het aangaan van relaties tussen mensen is dus een gave van God. Dit geldt ook voor die van vriendschap. Vriendschap is een nauwe verhouding tussen twee of meer mensen, waarbij men sympathie en achting voor elkaar heeft. Datgene wat men als vrienden voor elkaar doet, wordt vriendschap genoemd. Wie een ware vriend voor zijn naaste wil zijn doet er goed aan om de Bijbel op dit punt aandachtig te bestuderen. Bijvoorbeeld de geschiedenis van David en Jonathan.

TOEPASSING – Vriendschap is een gave van God. Heeft u goede vrienden? Heeft u de Heere hier weleens voor gedankt? Zo nee, heeft u de Heere hier al om gebeden?

Wat staat er?

David en Jonathan
De vriendschap tussen David en Jonathan is een ontroerend voorbeeld van ware, Bijbelse vriendschap. David de dappere herdersjongen en Jonathan de dappere kroonprins worden vrienden voor het leven (1 Sam. 14). Beide mannen mochten de HEERE vrezen en dit vormde de basis van hun vriendschap. Hoewel het volk dacht dat Jonathan koning Saul zou opvolgen, wist de kroonprins beter. Niet hij, maar David zou de nieuwe koning van Israël worden. Als teken dat hij David ook op dit punt aanvaard, wordt op Jonathans initiatief een verbond gesloten en geeft hij zijn kleding en wapenuitrusting aan David. Door genade mocht Jonathan onder Gods leiding bukken en door genade vond hij in David een ware vriend. Koning Saul was het met deze vriendschap niet eens (1 Sam. 20:30). Meer dan eens is de vriendschap op de proef gesteld. Toen Jonathans vader David wilde doden koos hij ervoor zijn vriend te waarschuwen. De vriendschapsband bleek toen sterker dan de bloedband. 

TOEPASSING – De basis van de vriendschap tussen David en Jonathan was de vreze des Heeren. Bent u een goede hartsvriend? Dat wil zeggen dat u over de zaken van het hart spreekt? 

Wat betekent dit?

Ware vriendschap
In ware, Bijbelse vriendschap heb je sympathie voor de ander om wie hij is en niet om wat hij heeft. De rijke kroonprins Jonathan keek niet naar Davids bezittingen, maar naar zijn hart (Ps. 119:63). Dat was een steenrijk hart, omdat het de HEERE liefhad. Goede vrienden staan voor elkaar klaar in goede en in slechte tijden. Jonathan was niet alleen een vriend voor David toen hij Goliath had verslagen, maar ook toen hij doodsbang moest vluchten voor Saul (1 Sam. 20:1-17). Bij ware vriendschap ben je geïnteresseerd in de ander en ben je eerlijk naar de ander. Wie een echte vriend is, praat de zonden van de ander niet goed, maar wijst hem hierop (Spr. 27:9). Niet vanuit de hoogte, maar vanuit het besef zelf ook van genade te mogen en moeten leven. Ware vriendschap spreekt over de genade van God voor zondaren en helpt de ander het leven in te richten naar Gods heilzame geboden. Zo’n vriendschap zal door de dood niet verbroken worden. Voor eeuwig mogen Jonathan en David samen de HEERE grootmaken. Nu in de hemel en straks op de nieuwe aarde.

TOEPASSING – Goede vrienden zoeken het beste voor elkaar. Bidt u voor uw vrienden? Stuurt u uw vrienden weleens een mooi gedicht of een preek(fragment) via social media?

Vaak gelezen posts:

Inleiding JV GG Beekbergen, Een schokkende realiteit...

Bijbelstudie: Openbaring 3:14-22