Inleiding JV GG Beekbergen, Christen-zijn in relatie tot God

Voor deze avond heb ik een aantal vragen gekregen. Graag wil ik deze nalopen aan de hand van de Bergrede.

1. Wanneer ben je een echte christen? Als je bent wedergeboren. Uit een wedergeboren hart komen de volgende vruchten voort: geloof en bekering. Twee andere, onmisbare, kenmerken van een echte christen zijn: liefde tot God en de naaste én een verlangen naar heiligmaking (Lev. 20:26, 11:45, Rom. 6:22, 1 Kor. 1:30, Hebr. 12:14).

2. Hoe kun je vruchten dragen als christen? Door na de wedergeboorte dicht bij de Heere te leven, met het gebed of Hij je leven vruchtbaar wil maken voor Zijn Koninkrijk (Lev. 11:45, Joh. 15:5, Thess. 4:3,7).

3. Wat voor daden behoren bij een christen? Daden die uit een waar geloof, naar de wet van God, tot eer van Hem verricht worden (HC 33).

4. Welke voordelen brengt deze tijd mee voor het christendom? Hoe donkerder de tijd, hoe sneller het licht opvalt. Anoniem christen-zijn kan niet langer meer.

5. Welke nadelen brengt deze tijd mee voor het christendom? Onkunde over hoe het leven met de Heere is, onkunde door ontlezing, onrust, onenigheid onder christenen, verleidingen, etc.

Mattheüs 5:1-10

1 En Jezus, de schare ziende, is geklommen op een berg, en als Hij nedergezeten was, kwamen Zijn discipelen tot Hem. 
2 En Zijn mond geopend hebbende, leerde Hij hen, zeggende: 
3 Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. 
4 Zalig zijn die treuren; want zij zullen vertroost worden. 
5 Zalig zijn de zachtmoedigen; want zij zullen het aardrijk beërven. 
6 Zalig zijn die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid; want zij zullen verzadigd worden. 
7 Zalig zijn de barmhartigen [KJV: merciful]; want hun zal barmhartigheid geschieden.
8 Zalig zijn de reinen van hart; want zij zullen God zien. 
9 Zalig zijn de vreedzamen; want zij zullen Gods kinderen genaamd worden. 
10 Zalig zijn die vervolgd worden om der gerechtigheid wil; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. 

Wat is de Bergrede? De Bergrede is de grondwet van het Koninkrijk der hemelen. Er zijn twee koninkrijken, het Koninkrijk van God en het koninkrijk van deze ondergaande wereld. Tot welk koninkrijk behoor jij?

Wat zijn de zaligsprekingen? De zaligsprekingen vormen de opening van de Bergrede en geven in de eerste plaats een beschrijving van Wie de Heere Jezus is(!) Daarnaast geven ze ook een beschrijving van een christen. De rest van de Bergrede is grotendeels een praktische toepassing van deze zaligsprekingen.

Voor wie is de Bergrede geschreven? Voor hen die behoren tot het Koninkrijk der hemelen.

Hoe moet ik de Bergrede lezen en toepassen in mijn dagelijks leven? Besef dat de gehele Bergrede behoort binnen de heiligmaking. Heiligmaking betekent letterlijk heel-making. Dat is hét doel van jouw en mijn leven, Christusgelijkvormig gemaakt worden door de Heilige Geest. Voorbeeld vaas (ds. Venema). Bestudeer de Bergrede met het gebed of de Heere jouw leven daarnaar wil vormen (Mat. 5-7).

Om te onthouden
  • Een christen dient zich er elke dag van bewust te zijn dat hij voor Gods aangezicht tot Zijn eer moet én mag leven.
  • Wie opnieuw geboren is krijgt door de inwoning van de Heilige Geest een groeiend verlangen om de zonden te kruisigen en in een nieuw Godzalig leven te wandelen.
  • Helaas leven velen christenen als ‘praktische atheïsten’, dat betekent dat ze zich maar weinig bewust lijken te zijn van het feit dat de Heere wil dat ze elk moment in afhankelijkheid van Hem leven.
  • Ieder mens staat in relatie tot God als zijn Schepper. Door de zondeval ligt ieder mens onder de verdiende vloek en toorn van God. Alleen door het geloof in de Heere Jezus Christus kan een mens hiervan gered worden. Dit noemen wij ook wel de rechtvaardiging van de zondaar. Dit betekent dat iemand, door Christus’ lijden en sterven aan het kruis, met God verzoend wordt.
  • Hét bewijs dat iemand met God verzoend is, is het feit dat zo iemand een leven van heiligmaking kent. De heiligmaking reinigt een mens van de smet van de zonde. Dit is een levenslang proces.
Gespreksvragen

1. Ds. R.M. M’Cheyne zei eens: ‘Een christen is een mens die het voor anderen gemakkelijk maakt om in God te geloven’. Wat zou hij hiermee bedoeld hebben? Wat zou dit kunnen betekenen voor ons dagelijks leven?

2. Een christen is onderdaan van het Koninkrijk der hemelen, maar leeft te midden van hen die (nog) niet tot dit Koninkrijk behoren, maar tot het koninkrijk van deze wereld (Joh. 14:30). Welke spanningen, uitdagingen, gevaren en kansen (Mat. 5:11-12) brengt dit met zich mee?

3. Lees Lev. 20:7-8 en bespreek met elkaar wat deze woorden betekenen: ‘Daarom heiligt u, en weest heilig; want Ik ben de HEERE, uw God! En onderhoudt Mijn inzettingen, en doet dezelve; Ik ben de HEERE, die u heilige’. Welke lessen liggen hier voor jou in?

4. De hele schepping, de dierenwereld, de schitterende natuur, jubelt het als het ware uit: ‘Hij leeft! Hij leeft!’ Is jouw leven ook zo’n prediking? Kunnen mensen aan jou en mij zien en horen dat God leeft?

5. Lees met elkaar de Bergrede door. Probeer vijf praktische lessen te verzamelen voor het leven als christen in deze wereld.

Vaak gelezen posts:

Inleiding JV GG Beekbergen, Een schokkende realiteit...

Bijbelstudie: Openbaring 3:14-22